fbpx

El món de troquelar paper dins la impremta gràfica

El món dels troquels i troquelats pot arribar a ser molt extens i sovint poden sorgir dubtes de com aplicar aquesta tècnica. És per això que hem creat aquest article, per tal d’explicar-ne els conceptes bàsics i les diferents opcions que et podem oferir des de Gràfiques Trema.

Que entenem per troquelar?

El procés de troquelar es pot portar a terme amb l’objectiu de poder tallar el paper en formes irregulars o bé per tal de fer fendits per doblegar el paper i que assoleixi la forma que volem. Això ens permet fer des de formes atractives per als nostres díptics fins a caixes per a producte, obrint un gran ventall de possibilitats.

Paper troquelat amb forma - Gràfiques Trema
Papers tallats amb diverses formes

Troquelat amb troquel

Dins la indústria gràfica, la tècnica més utilitzada per troquelar es realitza mitjançant un motlle, fabricat amb fusta i acer, que es denomina troquel. La fusta fa de suport per als filets d’acer i mitjançant una màquina hidràulica exerceix la pressió necessària sobre el paper per a tallar o fendir. Una de les millors qualitats d’aquesta tècnica és la durabilitat del troquel, ja que es pot fer servir per diferents produccions si no hi ha modificacions.

Màquina de troquelar - Gràfiques Trema
Màquina hidràulica de troquelar.

A Gràfiques Trema tenim una gran gamma de troquels disponibles per a tota classe de projectes, així que si ho necessites, abans de fer un troquel, pots demanar-nos informació sobre les línies de troquel ja disponibles. D’aquesta manera reduirem la petjada ecològica i produirem pensant en el medi ambient.

Troquels de fusta - Gràfiques Trema
Diferents tipus de troquels de fusta de Gràfiques Trema

Troquelat làser

Si la forma a troquelar és molt complexa o fina també es pot fer mitjançant el troquelat làser, que consisteix en la crema controlada d’una àrea del paper mitjançant un làser.

Troquel taregetes amb tall làser - Gràfiques Trema
Detall targetes troquelades amb tall làser

Plòter de tall

Per fer maquetes o produccions de poques unitats també es pot fer servir un plòter de tall, que mitjançant ganivetes i punxons pot fer formes molt complexes sense la necessitat d’un utensili com un troquel.

Packaging troquel amb tall amb ploter - Gràfiques Trema
Caixes amb finestres tallades amb plòter de tall

De moment, això és tot! Si tens alguna consulta o estàs interessat a saber com aplicar una línia de troquel als teus dissenys, no dubtis en contactar amb nosaltres!

Data

28 gen. 2021

Autor de l'article

Robert Serrat

Comparteix

Facebook Twitter