fbpx

Els cartrons més utilitzats en projectes de packaging

En el desenvolupament d’un projecte de packaging un dels punts importants a tenir en compte és l’elecció dels materials que es faran servir. Entre la multitud de materials disponibles per a la fabricació de caixes i embalatges hi trobem el cartró, una solució cada vegada més utilitzada i recomanada a l’hora de presentar un producte.

Per quin motiu? Les noves necessitats d’utilitzar embalatges sostenibles, reciclables i produïts de manera responsable converteixen el packaging de cartró en la solució perfecte, ja que és un material 100% reciclable.

Podem trobar molts tipus de cartrons diferents, que varien segons el seu volum, gruix, acabats, resistència o color. A l’hora d’escollir quin és el millor cartró – o combinació de cartrons – s’haurà de tenir en compte quines són les preferències del projecte i quin és l’objectiu final de l’embalatge: protegir el producte interior, aportar un valor estètic, etc.

D’entre tota aquesta gran varietat de cartrons, us hem preparat una breu classificació dels que més utilitzem a Gràfiques Trema, presentant-vos les seves característiques principals i els seus usos més comuns en el packaging:

El folding o cartronet

El folding o cartronet és un tipus de cartró fi: més gruixut i resistent que una cartolina però més dúctil que un cartró. Podem trobar-lo en molts tipus de gramatges (350g, 300g, 270g, etc.), que permetran augmentar la resistència del material segons les necessitats del packaging.

Dins la família del folding trobem dues variants:

– El folding blanc a dues cares.
– El folding amb el dors kraft. La cara exterior és blanca, permetent-ne la impressió, i l’interior del packaging queda amb l’acabat kraft.

Ambdós casos poden anar impresos, plastificats, amb acabats d’stamping, de relleu, etc.

Com que és molt flexible i permet obtenir grans resultats d’impressió s’utilitza en molts embalatges o caixes de la indústria de l’alimentació, la higiene, la cosmètica o productes per a la llar.

La nansa exterior està produïda amb folding blanc, imprès per una cara.
La nansa exterior està produïda amb folding blanc, imprès per una cara.

Kraft

La família del kraft és molt similar a la del folding: un cartró fi que es pot trobar en molts tipus de gramatges. El cartró kraft gairebé sempre és de color marró.

Podem trobar-ne dues variants:

– Kraft a dues cares.
– El cartró biocanya, fet amb el residu de la canya de sucre. És l’alternativa ecològica al Kraft, ja que està fet amb materials ecològics i té un aspecte molt similar al kraft.

Igual que el folding, també s’utilitza molt en la indústria de l’alimentació, la higiene, la cosmètica o els productes per a la llar.

Faixa exterior impresa sobre kraft. Base interior feta amb folding.
Faixa exterior impresa sobre kraft. Base interior feta amb folding.

El cartró ondulat Microcanal

El cartró microcanal és un tipus de cartró ondulat fabricat amb un canal d’entre 1 mm i 1,5 mm. Normalment, el trobem en colors marrons, tot i que també es pot aconseguir en blanc.

A l’hora de personalitzar les caixes de microcanal, podem marcar-les directament sobre el suport o bé fer servir adhesius complementaris per enganxar-los a sobre. Hem de tenir en compte que, com que la tinta no és 100% opaca, el marcatge directe sobre aquest suport transparenta el color marró del cartró i proporciona colors poc saturats.

Si es volen obtenir uns acabats de color òptims aconsellem contraencolar-lo amb paper estucat, sigui per una o per les dues cares. A més a més, si el contraencolem podrem afegir acabats plastificats o stampings al packaging final.

Així doncs, les caixes de microcanal destaquen per ser 100% personalitzables, aptes per a tot tipus de sectors i productes.

Projecte de packaging produit amb microcanal blanc, contraencolat per la cara exterior.
Projecte de packaging produit amb microcanal blanc, contraencolat per la cara exterior.

A part del cartró microcanal, existeixen altres tipus de cartrons ondulats, més gruixuts, fabricats amb doble o triple canal. Una altra variant és l’anomenat cartró niu d’abella, molt més gruixut que els anteriors i molt utilitzat en expositors o cartells de gran format.

El cartró gris compacte

El cartró compacte es fabrica a partir de fibres de paper comprimides i premsades, per aquest motiu és habitual trobar-lo del color gris característic del paper reciclat.

Es caracteritza per ser un cartró molt dur i sòlid, que sol anar folrat amb paper imprès. Per tant, és perfecte per a produir caixes que necessiten molta resistència i personalització.

S’utilitza molt per a projectes de jocs de taula, puzles o embalatges “premium” amb acabats d’alta qualitat.

Caixa feta amb cartró gris folrat.
Caixa feta amb cartró gris folrat.

Estàs elaborant un packaging de cartró i no tens clar quin material escollir? Necessites que t’ajudem a preparar una maqueta per a comprovar la viabilitat del projecte o per una presentació de producte?

Nosaltres t’escoltem, entenem i assessorem! Contacta amb nosaltres!

Data

14 set. 2023

Autor de l'article

#somTrema

Comparteix

Facebook Twitter