fbpx

Com configurar l’espai de treball a l’hora de preparar un document per imprimir?

Avui us portem quatre consells de pre-impressió que us estalviaran futurs problemes i complicacions a l’hora d’enviar treballs a impremta: com configurar l’espai de treball correctament segons la tasca que es vol realitzar. L’automatització de l’espai us permetrà concentrar-vos en dissenyar o maquetar i evitar haver de modificar la feina feta o fins i tot haver de repetir-ne una part.

Com que existeix un gran nombre de programes de disseny i maquetació, parlarem de conceptes generals i configuracions genèriques que podrem trobar en qualsevol d’aquests. Així doncs, a l’hora de configurar l’espai de treball hem de tenir en compte:

Mode de color i perfil de color

Treballarem sempre amb el mode de color CMYK i amb el perfil de color Coated FOGRA 39. Si tenim imatges és preferible convertir-les a CMYK Fogra 39, d’aquesta manera tindrem el control dels canvis de color.

Mode de color i perfil de color - Gràfiques Trema
Exemple de com configurar el mode i el perfil de color d’un document al programa Adobe Illustrator

Mides i resolució

És molt recomanable tenir configurada l’aplicació en cm o mm. En els efectes de rasteritzat, transparències o imatges hauríem d’optar sempre per treballar a una resolució mínima de 300 ppp.

Mides i resolució - Gràfiques Trema
Exemple de com configurar la mida i la ressolució d’un document amb el programa Adobe Illustrator

Paletes de color

Als programaris de disseny i maquetació podem trobar configurades moltes paletes de color i modes de color diferents: CMYK, RGB, HSB, LAB, HTML. Però a l’hora d’imprimir sempre s’haurà de convertir tota la paleta al mode de color CMYK. Per tant, quan estiguem cercant la paleta de colors perfecte per la nostra feina, si el triem dins del mode de color CMYK ens assegurarem que el resultat final d’impremta tingui la màxima similitud possible al que nosaltres esperem. Si volem fer servir colors/tintes planes, l’ideal és optar pels colors PANTONE C (paper estucat) i PANTONE U (paper òfset).

Paletes de color - Gràfiques Trema
Exemple de com configurar un color de la paleta de colors amb el programa Adobe Illustrator

Sagnat del document

Si el configurem uns mil·límetres de sagnat al crear un nou document o el posem per defecte a tots els nostres arxius, ens estalviarem més d’un mal de cap. L’ideal és deixar 3 mm de sang, per totes les bandes.

Sagnat del document - Gràfiques Trema
Exemple de com configurar el sagnat d’un document amb el programa Adobe Illustrator

Aparença del negre

Una altra configuració a tenir en compte és l’aparença del negre. Si activen l’aparença real del negre (mostrem tots els negres amb exactitud), el programa simularà el color del negre un cop imprès. Si escollim un 100K es veurà un gris de color molt fosc, molt proper a la realitat. Si volem un negre intens, hem d’utilitzar el negre fotogràfic, enriquit o amb coixí.

Aparença del negre - Gràfiques Trema
Exemple de com configurar l’aparença del negre amb el programa Adobe Illustrator

Tens algún altre dubte? Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem!

Data

22 gen. 2021

Categories:

Autor de l'article

Àngel Cebrian

Comparteix

Facebook Twitter