fbpx

Imprimim en negre?

Hi ha projectes on el color negre té una importància rellevant, ja siguin fotografies, textos, masses de color, etc. Principalment, podem parlar de dos tipus de negre:

– Negre 100% o escala de grisos
– Negre fotogràfic, enriquit o de quadricromia

Quan ens arriba un projecte que requereix impressió en òfset en negre recomanem sempre preparar els originals amb unes certes especificacions que ajudaran a fer que el vostre treball, un cop imprès, quedi tal com l’havíem dissenyat. Us deixem amb aquestes recomanacions:

Imprimir fotografies o imatges en blanc i negre

Aconseguir un resultat òptim de les imatges o fotografies en blanc i negre dependrà en gran part del seu tractament, retoc i configuració amb el programari d’edició fotogràfic.

Negre 100% o escala de grisos

Podem tractar una fotografia només en color negre però dins d’un perfil de color Fogra39 o directament amb un perfil de color Escala de grisos. Al guardar en PDF es fa una simulació de la visualització del color. Això és el que causa que el que està amb un perfil de color Escala de grisos es visualitzi lleugerament més clar. El resultat final, però, hauria de ser pràcticament el mateix.

Amb el negre 100% no obtindrem un negre tan intens ni amb tant de contrast, però ens assegurem que no agafarà cap classe de tonalitat d’altres colors.

Negre fotogràfic, enriquit o de quadricromia

En aquest cas, el tractament es desenvolupa igual que amb qualsevol fotografia o imatge de quadricromia. La diferencia principal que trobem entre imprimir 100% negre o negre fotogràfic és que amb el negre fotogràfic, tenim un percentatge de tinta de cada color. Això ens permet una profunditat i intensitat de negre molt més elevada.

En una imatge amb negre fotogràfic aconseguirem uns negres vibrants, intensos i una gamma de contrast molt més elevat, amb l’inconvenient que la imatge pot tenir certa tonalitat a un color Cyan, Magenta o Groc.

Diferència entre una imatge en escala de grisos i una imatge en negre fotogràfic
Diferència entre una imatge en escala de grisos i una imatge en negre fotogràfic. *Perfils de color simulats.

Imprimir en negre text, masses de color, línies, etc.

Quan tenim davant originals amb text, masses de color o línies en negre, hem de tenir present un altre tipus de negre, l’anomenat Negre de Registre (100% C, 100% M, 100% Y, 100% K). Aquest negre està reservat exclusivament, tal com el seu nom indica, per a les marques de registre i de tall i no s’hauria d’utilitzar en cap altre lloc del nostre disseny. Així doncs:

Negre 100% o escala de grisos

És el tipus de negre que hauríem de fer servir sempre si fem text de color negre (100% K). Per millorar la llegibilitat també és molt recomanable marcar l’opció de sobreimpressió al text negre, això farà que sempre es vegi nítid.

També és aplicable si fem pastilles de color, línies, formes, etc. Això evitarà problemes de registre i si hi ha un color a sota, l’ajudarà que quedi un negre més intens, ja que el sumarà.

Guia de tipus de negre segons el resultat desitjat
Guia de tipus de negre segons el resultat desitjat.

Negre fotogràfic, enriquit o de quadricromia

En algunes ocasions voldrem que es vegi un negre intens, amb profunditat. Llavors optarem per fer un negre enriquit, o amb coixí. Aquest negre consisteix en un color 100% negre més un percentatge dels altres colors per a donar intensitat al negre. Es recomana fer servir uns valors de 30% Cyan, 30% Magenta, 30% Yellow, 100% Negre.

A vegades, ens trobem que tenim una imatge o fotografia amb el fons negre, i volem “allargar” o “fer-la més gran”. Podríem pensar que posant un requadre de fons 100% K ja n’hi hauria prou, però la realitat és que quan s’imprimeixi es veurà una diferència de color. Tampoc serviria si li posem el “negre de coixí”. En aquest cas concret, recomanem posar exactament els valors que ens marca el fons negre de la fotografia o imatge.

Us ha ajudat aquest article? Necessiteu més informació sobre aquest tema? A Gràfiques Trema us escoltem, entenem i assessorem! Contacteu amb nosaltres sense compromís!

Data

11 jul. 2022

Autor de l'article

Àngel Cebrian

Comparteix

Facebook Twitter

Articles relacionats