fbpx

Els papers d’autor

A Gràfiques Trema sovint treballem amb els anomenats “papers d’autor”, però sabem què és el que els fa especials i els diferencia de la resta de papers? Per tal de poder respondre aquesta pregunta, primer hem de conèixer quatre pinzellades sobre el procés de fabricació del paper.

Com es fa el paper?

El paper es fabrica a partir de fibres de cel·lulosa que s’obtenen de la fusta.

Si la fibra s’obté per primer cop, es parla de fibra verge, en canvi, si la fibra ja ha estat utilitzada en altres produccions i es torna a incloure en el cicle de producció parlarem de fibra reciclada.

A part de les fibres de cel·lulosa, per fabricar el paper també es necessiten una sèrie d’elements químics, als que anomenarem pasta química o càrrega. Aquesta pasta dona a la fibra de cel·lulosa una sèrie de propietats que permetran fabricar un paper amb unes característiques concretes. Per exemple, la càrrega pot emblanquir la fibra, donar-li color, afegir-hi partícules metal·litzades, donar-hi més densitat i consistència i fins i tot afegir-hi llavors que permetin al paper germinar – els famosos papers plantables.

Mostra de paper plantable
Exemple de paper plantable, amb llavors.

Així doncs, la procedència de la matèria primera per obtenir les fibres de cel·lulosa, siguin verges o reciclades, i el tractament químic que se’ls hi aplica permet aconseguir tota classe de papers amb característiques i propietats diferents.

Per exemple, si les fibres reciclades han estat tractades mitjançant processos que n’asseguressin amb la màxima puresa, al final en pot sortir un paper 100% reciclat com el Shiro ecco.

Arribats a l’última fase de producció del paper, és el moment de decidir si se li aplica un relleu determinat. Per fer-ho, es passa el paper per unes calandres gofrades aportant-li textura i un tacte únic.

Mostra de paper verjurat
Exemple de paper verjurat.

Marques comercials de papers d’autor

Per tant, de l’elecció de les matèries primeres per obtenir la fibra de cel·lulosa, la barreja exacta de cada pasta química i els acabats de relleu final, en surten papers únics, papers d’autor.

Algunes de les marques comercials que engloben aquests tipus de papers són:

Conqueror
SIRIO
Munken
Amber
Rives
Pop-set

Vols saber-ne més sobre papers d’autor i les seves característiques? Contacta amb nosaltres i t’assessorarem!

Data

17 set. 2021

Categories:

Etiquetes:

, ,

Autor de l'article

Robert Serrat

Comparteix

Facebook Twitter