fbpx

Acabats amb semiperforat (o microtall)?

El semiperforat (o microtall) consisteix a marcar sobre el paper (o sobre qualsevol altre suport) una sèrie de petits talls, amb l’objectiu de crear una guia de pretallat que permetrà separar les diferents parts fàcilment i quan sigui necessari.

Aquest acabat es pot fer servir amb finalitats estètiques (portades de revistes o catàlegs) o amb finalitats més pràctiques (entrades, fulles interiors de llibretes, talonaris, etc.).

Mostra de la separació de dues parts d'un paper semiperforat
Mostra de la separació de dues parts d’un paper semiperforat.

Solucions i resultats del semiperforat

L’acabat semiperforat es pot presentar en diverses formes (ratlles curtes, puntets, etc.). El fet d’escollir-ne una o altra dependrà de la màquina amb què es treballi i de les especificacions del projecte. A Gràfiques Trema comptem amb tres màquines de semiperforar, que aporten diferents solucions de microtall, segons les vostres necessitats:

– La fendidora. Fa el semiperforat a ratlletes molt curtes. És l’acabat estàndard.
– La GTO. Treballa fent perforacions en forma de petits punts rodons. És el típic acabat de talonaris i butlletes.
– La troqueladora. Aquesta màquina segueix la línia de tall del troquel proposat en els originals, és per això que pot fer el microtall de la forma que més convingui: a ratlles llargues, amb punts, amb una ratlla llarga i una altra de més curta, etc. Sol utilitzar-se per acabats de microtall amb finalitats més estètiques.

Mostra de semiperforat amb ratlles llargues
Mostra de semiperforat amb ratlles llarguest.

Com preparar originals amb semiperforat

Una pregunta molt comuna és com s’han de tractar els originals que duen semiperforats.

Tot i que no existeix una única manera correcta de marcar-ho, el nostre consell és que les línies de microtall s’han de tractar com si fossin línies de troquel. Així doncs, recomanem que siguin línies discontínues que van col·locades en una capa a part -es pot anomenar la capa fent l’aclariment que es refereix a les línies de semiperforat- i pintades d’un color diferent -la mostra de color també es pot anomenar com a “semiperforat”.

Al final, per nosaltres, el més important és que l’arxiu comuniqui clarament, d’una manera o altra, que la línia en qüestió ha de ser semiperforada.

Estàs treballant en un projecte que necessiti acabats semiperforats? Explica’ns-ho i t’assessorarem sobre les millors opcions.

Data

15 febr. 2023

Categories:

Autor de l'article

#somTrema

Comparteix

Facebook Twitter