fbpx

Tinta blanca digital?

L’ús de la tinta blanca en projectes gràfics sempre és una opció original i elegant. Es pot imprimir sobre tota classe de paper: cartolines de colors, paper kraft, papers especials i, fins i tot, suports transparents. Així i tot, sempre funcionarà millor sobre papers de tonalitats fosques o de colors perquè hi haurà més contrast, facilitant la lectura de la creativitat que s’està imprimint.

Fins fa relativament poc la serigrafia i la impressió òfset eren les dues tècniques d’impressió que ens permetien treballar amb tinta blanca. Però aquestes han evolucionat i això ha permès poder utilitzar tinta blanca en impressions en digital. Escollir una tècnica d’impressió o una altra, com sempre, dependrà de les necessitats del projecte que tenim entre mans: el suport, les unitats, les característiques de la creativitat, etc.

Portada d'un projecte editorial imprès amb tinta blanca digital
Portada d’un projecte editorial imprès amb tinta blanca digital.

En aquest article ens centrarem en l’impressió en digital, enumerant els avantatges d’aquesta tècnica i les solucions que aporta a alguns problemes que presenten les impressions en òfset o serigrafia.

És 100% opaca

La tinta blanca digital, a diferència de la tinta blanca òfset, s’imprimeix de forma opaca, deixant un blanc nítid i fort. No fa falta fer més d’una passada pel mateix suport, cosa que agilitza molt la impressió.

En òfset, en canvi, la tinta blanca és una mica més transparent i, per tant, si busquem un blanc pur, hauríem de fer més d’una passada.

Aquesta qualitat de 100% opacitat permet l’opció de fer servir la tinta blanca com a reserva en papers foscos. D’aquesta manera es pot imprimir sobre el blanc altres taques de color, aconseguint valors més saturats, sense que se sumin al color del paper.

Reserva de tinta blanca digital sobre cartolina negra
Reserva de tinta blanca digital sobre cartolina negra.

Té una gran definició

Els últims avenços en la impressió digital aconsegueixen que la tinta blanca digital aporti molta definició i permeti imprimir textos o formes molt petites sense problemes. La serigrafia, en canvi, no aporta tanta definició en peces petites.

Impressió, en blanc digital, de tipografia i detalls petits
Impressió, en blanc digital, de tipografia i detalls petits.

Impressió de degradats

Una de les millores que aporta la impressió digital a la serigrafia és la possibilitat d’imprimir degradats i no només tintes planes. Això permet jugar amb el suport i amplia les possibilitats creatives del dissenyador gràfic.

Mostra d'impressió de tinta blanca digital amb degradats
Mostra d’impressió de tinta blanca digital amb degradats.

Procés més àgil i ràpid

En general, la tècnica d’impressió digital segueix un procés més àgil i ràpid que la resta de tècniques. A aquest fet s’hi suma que la tinta blanca digital s’asseca de forma gairebé immediata, reduint els temps d’assecatge.

A part, existeixen màquines d’impressió digital de 5 cossos que permeten tirar en CMYK a la vegada que es tira la tinta blanca, sense necessitat de canviar els cossos de tinta de la màquina. Això permet obtenir el resultat final en una sola passada i, per tant, agilitzar encara més el procés.

Poques unitats a un preu més econòmic

En tirades curtes o en diverses versions d’una creativitat, la tècnica digital resulta molt més econòmica que la resta, perquè el preu unitari gairebé no varia.

Tens entre mans un projecte que requereixi la impressió en tinta blanca? Explica’ns la teva idea i t’assessorarem sobre les millors opcions per a un millor resultat.

Data

21 des. 2022

Categories:

Autor de l'article

#somTrema

Comparteix

Facebook Twitter