
Aquest és el configurador avançat de galetes pròpies i de tercers. Aquí pots modificar paràmetres que afectaran directament a la teva experiència de navegació en aquesta web.
Saber la mida o gruix del nostre projecte editorial és una incògnita gairebé fins al moment final (o el moment inicial de la producció). En aquesta publicació us donarem uns consells per a poder treballar d’una manera eficient i sense sorpreses.
Hem preparat una taula per calcular el llom d’una publicació, que podreu descarregar tot seguit. Us recordem que aquest càlcul és aproximat (encara que per l’enquadernació en PUR acostuma a ser força exacte).
Descarregar la taula per calcular el llom
Si resulta que tenim entre mans un llibre/publicació que anirà amb rústica cosida, la cosa es complica una mica. En funció del material en què s’imprimeixi, i de la quantitat de plecs, el llom variarà. Per tal de saber-ho amb exactitud, el més recomanable és fer una “mostra en blanc” amb el mateixos plecs utilitzant el material amb el qual s’imprimirà la publicació (o el més similar possible). Un cop tenim això, mesurem amb un peu de rei o calibrador el gruix del llom, i ja tindrem el gruix del llom en cas que la publicació vagi encolada. Si la publicació va cosida, caldria sumar 0,1 mm per plec al resultat que teníem ( ja que el fil té un gruix extra que cal tenir en compte).
Per últim, però no menys important, us deixem unes petites recomanacions per tal que no hi hagin sorpreses amb el llom:
16 abr. 2021
enquadernació, llibres, llom, paper, pre-impressió, publicació