fbpx

Com calcular el llom d’una publicació?

Saber la mida o gruix del nostre projecte editorial és una incògnita gairebé fins al moment final (o el moment inicial de la producció). En aquesta publicació us donarem uns consells per a poder treballar d’una manera eficient i sense sorpreses.

Calcular el llom segons l’enquadernació

Hem preparat una taula per calcular el llom d’una publicació, que podreu descarregar tot seguit. Us recordem que aquest càlcul és aproximat (encara que per l’enquadernació en PUR acostuma a ser força exacte).

Descarregar la taula per calcular el llom

Si resulta que tenim entre mans un llibre/publicació que anirà amb rústica cosida, la cosa es complica una mica. En funció del material en què s’imprimeixi, i de la quantitat de plecs, el llom variarà. Per tal de saber-ho amb exactitud, el més recomanable és fer una “mostra en blanc” amb el mateixos plecs utilitzant el material amb el qual s’imprimirà la publicació (o el més similar possible). Un cop tenim això, mesurem amb un peu de rei o calibrador el gruix del llom, i ja tindrem el gruix del llom en cas que  la publicació vagi encolada. Si la publicació va cosida, caldria sumar 0,1 mm per plec al resultat que teníem ( ja que el fil té un gruix extra que cal tenir en compte).

Plec amb un peu de rei mesurant el llom de la publicació - Gràfiques Trema
Plec amb un peu de rei mesurant el llom de la publicació

Recomanacions

Per últim, però no menys important, us deixem unes petites recomanacions per tal que no hi hagin sorpreses amb el llom:

  • Deixar un marge d’entre 1 i 2 mm: La majoria de coses que necessiten manipulació no van exactes. Si el llom va amb text és molt recomanable que “respiri” una mica, mínim 1 o 2 mm, ja que a l’enquadernar es pot desplaçar una miqueta.
  • Continuïtat en el llom: Una de les formes d’assegurar que el llom quedarà correcte, es que hi hagi continuïtat (respecte a la coberta o la contra) de color, foto, il·lustració, etc…
  • Que es pugui ajustar: Encara que haguem seguit tots els passos és possible que faci falta ajustar la coberta o el llom. Ens podem estalviar molts problemes si la coberta la treballem de tal forma que després es pugui modificar/ajustar o que puguem fer arribar a preimpressió els arxius en obert amb imatges incrustades i text traçat.
  • Fendit de cortesia: Amb l’enquadernació en pur, es realitza a la coberta un fendit de cortesia, a uns 5mm del llom aproximadament. Ho hem de tenir em compte, ja que si hi posem un logotip o text queda “lleig” o pot distorsionar el disseny
  • Marcar el llom i les solapes en les arts finals: És recomanable marcar el llom i les solapes (en cas que n’hi hagin) en el moment de preparar els originals. Ho farem de la mateixa manera que quan preparem un troquel: utilitzant tintes planes amb sobreimpressió i en una capa separada del disseny.
  • Les solapes han de “volar”: Si la coberta va amb solapes, hem de sumar 2 mm per banda, ja que a l’hora d’enquadernar, les solapes “volen” o sobresurten.
Imatge de la simulació d'una coberta amb llom - Gràfiques Trema
Imatge de la simulació d’una coberta

Data

16 abr. 2021

Categories:

Autor de l'article

Robert Serrat

Comparteix

Facebook Twitter